Skip to content Skip to footer

Här får du tips och inspiration på hur du kan kombinera olika pedagogiska läromedel (analogt och digitalt) och leksaker med varandra. Barn lär sig ju på olika sätt och tycker olika saker är intressanta. Om vi därför kan kombinera intressanta saker med nya saker kan det bli riktigt lyckat!

I förskolan och i förskoleklass börjar barnen oftast visa intresse för bokstäver och alfabetet. Om vi redan här kan öka barnens nyfikenhet på bokstäver ger vi dem en god start i språkutvecklingen. Lektipset du får här passar lika bra som inspiration i förskolan som i förskoleklassen. Och det kan användas för att lära sig siffror och matematik eller som här, för att är lära sig alfabetet och bokstäver.

Det är @digitalkreativitet och den helt otroligt kreativa Maria som ligger bakom denna kreativa idé. 

Gör så här för att kombinera analogt och digitalt och lära dig bokstäver:

  1. Lägg ut våra magnetiska trädelar på golvet (gärna på ett rutmönster för att underlätta för programmeringen)
  2. Dra ett bokstavskort.
  3. Fundera ut vilka trädelar som behövs för att bygga bokstaven på kortet.
  4. Använd en BlueBot (eller annan programmerbar robot) och programmera den så att den hämtar rätt trädelar för att bygga bokstaven på kortet.
  5. Bygg bokstaven med trädelar
kombinera analogt och digitalt och lär dig alfabetet
kortlek med bokstäver som används för att lära sig alfabetet
Lär dig bokstäver och kombinera analoga pedagogiska läromedel med digitala

Givetvis kan ni också utelämna själva roboten och istället “programmera” varandra. En ger instruktioner “rakt fram 2 steg”, “sväng vänster” och en annan person rör sig enligt mönstret.

Lycka till i ert lekfulla lärande! Hoppas denna inspiration om hur du kan kombinera analogt och digitalt kan göra att fler barn hittar glädjen i att lära sig bokstäver och alfabetet. Så att det blir lättare och roligare att lära sig läsa!

Leave a comment