Skip to content Skip to footer

Green screen och bokstäver

Green Screen är ett roligt sätt att leka och uppmuntra barnens intresse för teknik och digitalt skapande. I förskolan och skolan kan ni använda tekniken för att iscensätta olika miljöer och släppa loss kreativitet och fantasin.

Tekniken fungerar genom att vi med hjälp av digitala verktyg (som olika appar) kan ersätta en viss färg (grön) med något annat mönster. Ställer du dig framför en grön vägg tar appen bort det gröna automatiskt och du kan istället lägga din bild som bakgrund. En skog, rymden, ett hav eller varför inte ett alfabet!

Här har vi samla några olika tips på hur du kan kombinera Green Screen med bokstäver. Det blir ett roligt och annorlunda sätt att närma sig språket och kan göra att barn som tidigare inte varit intresserade får upp nyfikenheten.

En bokstav i trä hålls i en green screen låda och ett digitalt läromedel hålls framför. På skärmen syns bokstaven som hålls upp.

Plocka in bokstäver i green screen leken och illustrera vad ni har på bilden. B som i BADA, H som i HAV. 

Kombinera olika läromedel och låt barnen uppleva bokstäver och alfabetet på olika sätt. Alla lär vi oss olika och därför behöver vi ibland olika ingångar för att få med oss så många barn som möjligt. 

Med en green screen handske på handen kan ni ge känslan av att någonting försvinner. Här har vi använt en handske för att skapa känslan av vågorna som slår in över B som badar. Sen när B går upp på stranden sjunker nederdelen ner i sanden.

En arm med green screen vante på håller upp en magnetbokstav i trä. Bokstaven hålls i en grön låda
En träbokstav visas på en digital enhet där det ser ut som att den badar. Man ser green screen i bakgrunden

Ni kan också låta barnen bygga sina bokstäverna i sitt eget namn. Fota av bokstäverna eller placera ut dem i green screen miljön. Skapa sen med hjälp av kreativa green screen appar miljöer där barnen sitter på sina bokstäver eller där de står går eller rent av bär sina bokstäver eller namn. 

En aktivitetet som sedan kan bli ett gratulationskort att ta med hem!

För fler tips på hur du kan kombinera digitala och analoga läromedel klicka dig vidare här:

Leave a comment

EnglishSwedish