Skip to content Skip to footer

Lär dig alfabetet – 3 pedagogiska tips

Vissa barn har lätt för att lära sig alfabetet och bokstäverna, medan andra måste kämpa för att få till orden och bokstavsljuden. Som förälder kan det ibland kännas jobbigt och svårt att när ens barn problem med läs- och skrivutvecklingen. Men det finns mycket du som förälder kan göra och många olika sätt att kombinera lek och lär för att lära dig alfabetet, bokstavsljuden och så småningom att läsa.

Här nedan har vi samlat 3 roliga och pedagogiska tips på lekar som ni kan göra hemma för att leka med bokstäverna och lära dig alfabetet. Men oavsett vilka knep ni väljer så gäller det att öva, öva och öva! Vi hoppas med dessa tips inspirera er och vi hoppas ni får många roliga stunder tillsammans. För kom ihåg, ett av de bästa sätten att lära sig är genom lek! Och beröm är bästa moroten!

GÅ PÅ BOKSTAVSPROMENAD

Gå ut på en bokstavspromenad i miljön omkring er. Skogen är ju fantastisk, men det kan ju precis lika gärna vara i bostadsområdet som kanske ligger granne med den plats där ni är. Här kan ni lägga upp det lite olika. Antingen går ni ut helt förutsättningslöst och försöker hitta bokstäver. Kanske en mask på marken ser ut som ett S, ett cykelhjul som ett O eller en gardin i ett fönster som ett J. Eller så får barnen dra varsitt bokstavskort inför promenaden. Sen ska ni under utflykten tillsammans försöka hitta alla bokstäver på korten. En gren kan se ut som ett Y, kanske en vattenpöl rinner precis som ett I. Var efter barnen lär sig bokstäverna kanske de rent av kan hitta alla bokstäver i sina namn under promenaden.

SMAKA PÅ ALFABETET

Väck barnens intresse för bokstäver med en rolig aktivitet där ni smakar er igenom ett antal bokstäver. Allt handlar ju om att öka nyfikenheten och detta kan vara en sån där tokig och knasig sak som gör att vissa barns intresse fångas. Här kan ni ha förberett inför dagens bokstav tex och valt ut lite olika saker att äta. Eller så drar ni dagens bokstav och så får barnen själva hitta på vad man kan äta på den bokstaven. Nästa dag följer ni upp och plockar fram lite olika varianter. Här kan ni utmana både smaklökarna och barnens mod när det kommer till att testa olika nya saker. Fundera sen vilken bokstav som var godast. Vilken smakade konstigast? Hur smakade din bokstav osv.

BYGG BOKSTÄVER

Ju fler sinnen som vi använder när vi lär oss nya saker, desto lättare är det befästa kunskaperna. Så genom att använda både syn, hörsel och känsel kan vi skapa bästa möjliga förutsättning för att barnen ska lära sig alfabetet och bokstäverna. Och så småningom lära sig läsa.

När vi bygger bokstäver får vi in ovan nämnda sinnen och barnen får även vara kreativa och på ett roligt och pedagogiskt sätt skapa bokstäverna. Här använder vi magnetiska trädelar i olika former för att bygga bokstäverna. Trädelarna är magnetiska och är därför lätt att fästa ihop, oavsett motoriska färdigheter. Vänd, vrid och fäst ihop de magnetiska trädelarna till bokstäver. Spåra, ljuda och öva bokstavsljuden när vi övar på hur bokstäverna ser ut. Till er hjälp kan ni också ha bokstavskort och spela ett spel. Dra ett bokstavskort och bygg sedan bokstaven på kortet med hjälp av trädelarna. De pedagogiska leksakerna som vi använder i det här tipset är uppskattade av både barn, logopeder, pedagoger och föräldrar och utsågs 2020 till en av de tre bästa leksakerna för barn i förskoleålder 

  •  
Gör så här för att hjälpa ditt barn att lära sig alfabetet och bokstäver
  1. Gå på bokstavspromenad
  2. Smaka på alfabetet
  3. Bygg bokstäver
  4. Beröm är bästa moroten
  5. Lyft fram saker som ditt barn är bra på
  6. Använd pedagogiska leksaker som främjar många sinnen
  7. Hitta på fler roliga lekar och aktiviteter där bokstäver och bokstavsljud är en del i leken
Förslag på pedagogiska leksaker som hjälper ditt barn att lära sig bokstäver och alfabetet
Pedagogiskt och roligt sätt att lära dig alfabetet och bokstäver.
Klicka dig vidare med knappen här nedan för att komma vidare och läsa mer om pedagogiska leksaker som kan hjälpa ditt barn att lära sig bokstäver och alfabetet.

Leave a comment